torstai 25. syyskuuta 2008

Olen hämmentynyt

En aio blogissani kertaakaan tämän jälkeen viitata tapaus Kauhajokeen, mutta otsikkoi voisi yhtä lailla kuvata tunteitani tästä kouluverilöylystä... En muuta kuin hyvin hämmentynyt, ehkä kun aika kuluu tunteetkin muuttuvat. Toivon jonkinlaista lakimuutosta aseiden hallussapitoon ja myöntämiseen. Siis käsiaseiden, metsästysaseet on ihan toinen juttu. Ja jotain olisi tehtävä nuorten mielenterveysongelmille. Isoja ongelmia tiedossa, jos nyt ei viimeistään jotain tehdä.

Aikaisemmin blogissani kerroin lähteneeni kutsumattomana synttäribileisiin, no hauskaa oli ja jatkoille keskustaan lähdettiin kohtuullisen aikaisin, viisi tyttöä ja yksi herrasmies. Porukka hajosi melko pian, osa tytöistä jatkoi VIP-kortillisina jonon ohi Onnelaan ja minä, herrasmies ja työkaverini jäimme kantakapakkiin, (nimeä mainitsematta, ettei kaikki muutkin löydä tätä huippukivaa pikkubaaria). Herrasmiehemme, siis josta tiesin vain tähän saakka etunimen, poistui melko aikaisin ja tähän päivään saakka tiesin hänestä vain etunimen... Kiitokset työkaverille päivityksestä; nyt tiedän nimenkin ja ammatin... nimittäin ammattimuusikko ja kohtuullisen kuuluisa! Nyt on ainakin siis todistettu että kuuntelen musiikkia, enkä pelkästään katsele miehiä... sillä herrasmiehemme vaikutti tutulle, mutten silti tunnistanut, olisi ehkä pitänyt kun on levyjäkin hyllyssä... :)

Nyt voinkin siis sanoa, että julkkis on tarjonnut minulle baarissa siiderin, lällälläää!!

5 kommenttia:

S kirjoitti...

Hahaa, Lotta on star-struck!

En muuten ole varma, auttaako tuo käsiaseiden kieltäminen. Saisi ne minunkin puolestani kieltää, mutta eikö metsästysaseillakin saa ihmisen hengiltä? On kai saatava, jos niillä saa hirvenkin? En oikeasti tiedä asiasta paljon, valaiskaa minua. Tärkeämpää olisi minusta puuttua nuorten mielenterveyteen, mutta ei silläkään pystytä varmasti kaikkia tapauksia estämään.

Mediakohukaan ei ole hyväksi, se vain luo juuri sellaista sankarimyyttiä tietyntyyppisten ihmisten mieleen mitä tekijä on hakenutkin. Onneksi saan täällä olla asialta rauhassa, vaikka tapaus tietysti pääsi paikallisiinkin lehtiin.

Lotta kirjoitti...

En ole asiantuntija minäkään, enkä usko että aseiden totaalikieltäminen auttaa pätkän vertaa. Jokelassa ja Kauhajoella on aseina olleet pistoolit. Näillähän ei ole metsästyksen kanssa mitään tekemistä, Suomessa on laitonta metsästää pistoolilla.
Sanoisin, että kivääriä tai haulikkoa olisi huomattavasti vaikeampi kuljettaa vaikkapa kouluun huomaamattomasti, ja asetta joutuisi lataamaan useammin kuin pistoolia, joten kuolleiden lukumäärä ei olisi yhtä suuri, ei voisi äärettömiä määriä räiskiä. Teholtaa metsästysaseet ovat kyllä tappavia.

En muuten tiedä tilastoa, (enkä sellaista löytänyt netistäkään, täytynee kysyä äitiltä) kuinka monta ihmistä kuolee ammuttuna metsästysaseilla vuosittain, luulisin että määrä häviävän pieni? Joista osa varmaankin ihan vahinkoja.

Lotta kirjoitti...

Ja vielä piti lisätä; teen pesäeron käsiaseiden ja metsästysaseiden välille ihan siitä syystä, että metsästysaseen omsitaminen ja käyttö on perusteltua, minulle kyllä maistuu hirvipaisti- kaikki tuntemani aseenomistajat omistavat pääasiassa metsästysaseita ja olen niitä monesti pitänyt kädessäni, vaikka en ole koskaan ampunutkaan, edes maalitauluun. Pistooli taas on vain maalitauluun ampumista varten.

S kirjoitti...

Niin, mutta jos käsiaseet kielletään, niin kyllä varmaan osa ainakin käyttäisi sitten tappamiseen metsästysaseita. Tai sitten jotain muita keinoja tai laittomia aseita. Kyllä aina varmasti keinot löytyy. Mutta ei saa nyt ymmärtää väärin, kyllä minustakin käsiaseet saa kieltää, pohdiskelen vain sen tehokkuutta. En myöskään ole metsästysaseiden kieltämisen kannalla, kyllä minullekin maistuu hirvipaisti erinomaisesti!

Pohdiskelin myös, että USAssa käytäisiin vastaavassa tapauksessa varmaan keskustelua niinpäin, että jos kaikilla olisi ollut koulussa aseet, tätä ei olisi tapahtunut (ts. olisivat pystyneet puolustautumaan) :D

Lotta kirjoitti...

Vielä saan tarkentaa itseäni; en kannata täyskieltoa, vain parempaa kontrollia aselupien myöntämiseen. Minusta ei riko ihmisoikeuksia, jos aselupaa hankkiessa täytyy osoittaa harrastuneisuus; että ase oikeasti hankitaan harrastusta varten esimerkiksi osoittamalla jäsenyys jossakin ampumaseurassa. Lainaus liittyen metsästysaseisiin: "Metsästysaseen ostoon ja omistukseen vaaditaan 18 vuoden ikä, metsästysaselupa ja metsästystutkinnon suorittaminen."

Ja poliisin nettisivuilla olevaa tekstiä: "Aseen hankkimislupa voidaan myöntää vain, jos aseen hankkimiseen on hyväksyttävä käyttötarkoitus."

Sanoisin siis, että pitäisi olla entistä tarkempi siitä, mikä on hyväksyttävä käyttötarkoitus ja kuinka se tulee osoittaa luotettavasti.

Mediakohusta puheenollen; Times -lehdessä oli artikkeli ja siihen oli monet yhdysvaltalaiset kommentoineet juuri kuten sanoit; jos olisi ollut muillakin aseita, olisi tappaja pysäytetty nopeammin!